Monday, May 7

#53

Bulan,
Indah sekali pemandangan malam ini.
Kamu kelihatan cantik dan
berseri.

Apa pertikaian aku tentang kesepian
kamu salah wahai Bulan?

Mungkin benar aku salah.

Ternyata kamu masih bisa bersinar indah di malam hari
biarpun hanya kamu yang bernama bulan
di Bumi ini.

Ah.
Mungkin benar,
Kau tak pernah sepi kerana kau punya bintang
sahabat yang paling setia menemani kamu.

Terima kasih Bulan,
Diatas cahaya indah malam ini
juga untuk malam-malam sebelum ini.

32 comments:

  1. You know why I understand your language.. Aceh language and Melayu have many similarities :D

    But in my blog, I write in Indonesian. Indonesian language mostly come from Jawa (Jakarta). itulah makanya banyak yang nina tak faham :D

    Puisi yang cantik, by the way :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nisa, kamu jgn risau ya, I'll be watching more sinetron after this! Jadi sy akn faham semuanya yang kamu tulis di blog.

      Thank you!

      Delete
  2. puitis jugak kamu iya..

    .." kt GC,bulan tak timbul2..majuk dgn bintang kalik.." emmm..*senyum byk*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uchi, GC tu kat mana ye? Hehe

      Delete
  3. tp jauh di hati,
    aku masih rindukan bulan yg 1 itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syafiqakarim, bagitahu bulan tentang rindu kamu!

      Delete
  4. Puitisnya Ninaaa! Bulan tak pernah sepi sebab ada bintang. Tapi kenapa bila kita sepi, kita akan memandang pada bulan? Heeeee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liya, mungkin sbb org selalu jdkan bulan itu simbol kesepian krn kt Bumi kita hanya ada 1 bulan. Te tak? Hihi

      Delete
  5. bulan cantik ke malam ni ? aku tk nampak bulan dari dalam bilik . eh =='' HAHA .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gdsbnga, hahaha aku rasa kau kena keluar rumah jap melainkan bumbung bilik kau boleh dibuka

      Delete
  6. Aku suka pada setiap blog yang berunsurkan numerikal..Rasa macam classy..

    Sebenarnya aku pun gunapakai konsep numerikal pada blog yang lain, di mana pada waktu itu aku adaptasi konsep dari blog Jerry Ghazali..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik H, hmm Jerry Ghazali ye. Aku baru google dia. Oh my, power sgt dia tu! Aku rasa setiap perkataan yg dia susun sangat simple tapi indah.

      Apa blog kau lg 1? Kbo ah kbo ah!

      Delete
  7. terima kasih juga bulan untuk cahayamu yg menyinari tidurku.
    untunglah bulan tidak kesiapan dek kerana kawanya bintang.semoga bulan dan bintang terus bersinar mmberikan cahayanya.. :)

    haha suka baca penulisan ko,buat aku banyak fikir ah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semoga persahabatan bulan dan bintang berkekalan! Hehe

      Thank you! I like yours too!

      Delete
  8. waah.. kagum nye aku ko leh interaksi ngan bulan.. cakap kat bulan aku kirim salam boleh? =P

    ReplyDelete
  9. bulan boleh hilangkan sepi kita bila kita berduka :]

    ReplyDelete
  10. Lain kali aku bagi tahu. Tapi memang betul, blog Jerry Ghazali seakan ada pada satu kelas bahasa yang tersendiri..:)

    ReplyDelete
  11. kay_are : malam nnt aku kirimkan oke?

    AmyZana : :)

    Encik H : Eh bgtau la cepat tau. Aku dh terujaaa

    ReplyDelete
  12. pandainya berpuitis hehe ;)
    bulan mmg cntik bila mlm2 :D

    ReplyDelete
  13. yekot.amalina kalau tak silap.
    dr mana tah dpt.hahaha.ah,lupa!da berlalu beberapa hr dulu sebenarnya

    ReplyDelete
  14. Bulan tak penah sepi.kerna pungguk senantiasa merindu.:)

    ReplyDelete
  15. haha tp lupa mcm mana bole jumpa hg hr tu...lupa bak hangggg....
    segan la.wa ni..sobs..haha

    ReplyDelete
  16. very beautiful poetry ;)

    ReplyDelete
  17. Kkkk.. And I watch Upin Ipin a lot here :p

    ReplyDelete
  18. oh bukan... tetibe nak nyanyi lagu yuna :D

    ReplyDelete
  19. hai nina, i've followed you btw, salam kenal ya :)

    ReplyDelete
  20. jika bulan datang bersinar lagi, sandarkan ia pada kenangan.
    Lol.
    malam selepas hujan, bulan dan bintang kelihatan di langit. Udara sejuk nyaman. Ahh.. gila..

    ReplyDelete
  21. yups benar, gw indonesia ;0

    ReplyDelete